vineri, 28 decembrie 2012

Iancu Jianu - Haiducul (1787-1842)


Iancu Jianu (1787-1842). Descendent din familia boierilor Jieni, s-a  născut în Caracal în anul 1787, fiind fiul cel mic al paharnicului Costache Jianu, care în 1781 a fost ispravnic de Romanaţi  şi al Ilincăi, ce provenea din neamul boierilor de la Izvorani.
           Hotărât să îndrepte relele din Romanaţi, Iancu Jianu haiduceşte 7 ani (1810-1817), încercând să îmbunătăţească situaţia boierilor români excluşi din funcţiile înalte pe care în vremea sa le ocupau fanarioţii.                                                                                                                                            Autorităţile considerau acţiunile sale drept fapte de tâlhărie, de fiecare dată scăpând nepedepsit deoarece fraţii săi îi obţineau iertarea. A fost prins şi condamnat la moarte prin spânzurătoare. A fost salvat însă de un obicei al pământului, fiind cerut în căsătorie de Sultana Gălăşescu, o tânără din suita domniţei Ralu Caragea, a fost absolvit de pedeapsă.
Retras la moşia sa din Fălcoiu, la casa fortificată de la Chilii, în 1821 a participat la Revoluţia condusă de Tudor Vladimirescu ocupând funcţia de commandant de panduri. Se pare că a fost trimis de Tudor Vladimirescu într-o misiune la paşa de la Silistra, unde a fost arestat şi reţinut câteva luni, apoi eliberat, când revoluţia luase sfârşit.                                               În 1837 a ocupat funcţia administrativă de subcârmuitor la plasa Olteţul. A avut două fete pe Mariţa, adoptată şi pe Zinca, născută în 1835. Moare la 14 decembrie 1842, fiind înmormântat la Biserica Maica Domnului din Caracal. În anul 1910, osemintele sale au fost mutate în Cimitirul Nr. 1 al oraşului Caracal de pe strada Carpaţi alături de cele ale soţiei sale, Sultana şi ale Dobrunenilor, familie cu care se înrudea prin fiica sa, Zinca, căsătorită cu Nae Dobruneanu.               

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu